maandag 26 oktober 2015

Boek MH17 komt bij voldoende vraag in de verkoop (Boekblad)

Als er genoeg belangstelling voor is, is de Onderzoeksraad voor Veiligheid bereid een boek over het onderzoek naar de ramp van de MH17 voor de verkoop beschikbaar te stellen. Aanvankelijk is het alleen gemaakt voor de nabestaanden.

Dat zegt woordvoerder Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad. MH17 - Onderzoek, feiten, verhalen is geschreven om tegemoet te komen aan vragen van nabestaanden. 'Tijdens het onderzoek hebben we niets naar buiten gebracht, ook niet aan nabestaanden. Zo proberen we voor hen inzichtelijk te maken hoe het onderzoek is verlopen', legt Van der Weegen uit. 
Auteur van het 288 pagina's tellende boek is journalist en schrijfster Miek Smilde, die daarvoor meer dan veertig gesprekken voerde met raadsleden en medewerkers van de Onderzoeksraad en toegang kreeg tot vergadernotulen en interne bijeenkomsten. Zij kon zo van binnenuit een spannende, intieme reconstructie schrijven over de manier waarop de Onderzoeksraad, vanaf het moment dat zij het nieuws hoorde, te werk is gegaan.
Smilde schreef het boek tussen 1 maart en 17 juli 'in een snelkookpan', zegt ze in de Volkskrant, die vanmorgen het bestaan van het boek naar buiten bracht. Het boek met isbn 978 90 450 3121 7 is geproduceerd door Atlas Contact en ook beschikbaar in een Engelse vertaling. De gecombineerde oplage bedraagt 4.000 exemplaren.
Het boek is uitgedeeld op de nabestaandebijeenkomst op 13 oktober, waar de Onderzoekraad de conclusies van haar werk presenteerden. Wie daar niet bij aanwezig was, kreeg het nagestuurd. Het boek is echter niet geheim of exclusief, zegt Van der Weegen. Iedere journalist die er nadien naar vroeg kreeg een pdf gemaild. Ook ondergetekende beschikt inmiddels over het bestand.
Vooralsnog zijn er geen plannen het boek verkoopbaar te stellen. Daarvoor kreeg de Onderzoeksraad er tot nu toe te weinig vraag naar. Maar Van der Weegen beseft dat nu het bestaan van het boek in de krant heeft gestaan, de belangstelling mogelijk groeit. Een goede indicatie zou wellicht de prijs zijn van een tweedehands exemplaar, maar dat wordt nog niet aangeboden op Boekwinkeltjes.nl of Antiqbook.
De Onderzoeksraad is bij Atlas Contact uitgekomen nadat het in het voorjaar een drietal algemene uitgeverijen van non-fictie om een offerte vroeg. Deze uitgeverij kwam het beste uit de bus op grond van het gevraagde bedrag, de productietijd en andere voorwaarden. Zo moest het boek per se tegelijk klaar zijn met het officiële onderzoeksrapport.
'Wij hebben behalve de productie een lichte redactieronde gedaan', vertelt redacteur Bertram Mourits. 'Niets inhoudelijk – daarvoor was de Onderzoeksraad verantwoordelijk. We hebben gekeken of de zinnen fatsoenlijk en goed lopen. We maken wel vaker boeken in opdracht, specials voor bedrijven en zo, maar dit is natuurlijk wat bijzonderder.'
Behalve het officiële onderzoeksrapport – te downloaden op de site van de Onderzoeksraad voor Veiligheid – zijn inmiddels meerdere MH17-titels beschikbaar. Elsevier maakte vorig jaar een special die nog altijd te koop is. Joost Niemöller schreef MH17 de doofpotdeal (Van Praag). Volgende maand verschijnt MH17 – De thuisreis van Lex Meulenbroek en Paul Poley (Thoeris).
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 23 okt)

Geen opmerkingen: