woensdag 30 september 2015

Kinderboekenschrijver Marc de Bel publiceert 150e boek (Boekblad)

Marc de Bel presenteerde gisteren zijn 150e boek: de young adult-roman Mette. In Vlaanderen is hij ondanks dalende verkoopcijfers de beroemdste kinder- en jeugdboekenauteur, in Nederland is hij nagenoeg onbekend gebleven.

De Bel vierde de publicatie van zijn jubileumuitgave bescheiden. Hij presenteerde Mette tijdens het Eilandfestival in het Red Star Line Museum – een museum gewijd aan de emigratie naar Amerika, wat een belangrijk element is in zijn jongste boek. Bezoekers konden van tevoren vragen indienen en er was een enorme taart. Komend weekend is er een groter feest als De Bel het boek presenteert in zijn geboortedorp Kruishoutem. Dat is zijn 1500e optreden als schrijver.
De voormalig onderwijzer had nog geen dertig jaar nodig om de 150 te halen. De Bel debuteerde in 1987 bij Infodok met Lollig zijn alle mensen, datzelfde jaar nog gevolgd door Het ei van oom Trotter. Dit meermaals herdrukte jeugdboek haalde dit voorjaar de tiende plaats bij een door De Morgen georganiseerde verkiezing van het beste jeugdboek allertijden. Het was daarmee het beste boek geschreven door een Vlaming. Ook De katten van Kruisem (1995), Blinker en de bakfietsbioscoop (1999) en De zusjes Kriegel (1992) haalden de top-35.
In de jaren 1990 bereikte de populariteit van De Bel op een hoogtepunt. Hij werd, tot 1999, bijna jaarlijks uitverkoren door de Kinder- en Jeugdjury, de Vlaamse pendant van de Nederlandse kinderjury. Hij kreeg in 2001 een eigen imprint bij zijn toenmalige uitgeverij Clavis: Tingel, dat tot 2007 heeft bestaan toen De Bel overstapte naar Manteau. Typerend is ook dat zijn meest geliefde boeken, getuige de verkiezing van De Morgen, allemaal vóór 2000 zijn gepubliceerd.
André van Halewyck – sinds vorig jaar de uitgever van De Bel – erkent dat er 'een stuk verval' is. 'Dat lijkt me niet abnormaal. Deels komt het ook omdat de markt is veranderd en omdat er andere auteurs, zoals Geronimo Stilton, zijn gekomen die hap uit zijn publiek hebben genomen. Maar hij heeft nog altijd veel lezers. Wij merken nu ook dat veel ouders en grootouders – De Bel-lezers van destijds – hem nu doorgeven aan de volgende generatie.'
Daarbij doet uitgeverij Van Halewyck een poging om De Bel opnieuw in Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Zo was er vorig jaar rond de zestigste verjaardag van de auteur een actie samen met een dagblad, die in 2016 tijdens de jeugdboekenweek wordt herhaald. Nederland heeft Van Halewyck echter opgegeven. 'Hij knipoogt met de taal op een manier die Vlamingen meteen begrijpen, maar jullie niet. Zijn woordspelingen zijn doordrongen van de Vlaamse klei.' 
Mette vertelt het verhaal van een boerendochter die vlak na de Eerste Wereldoorlog moet kiezen tussen emigreren naar Amerika met haar familie en bij haar geliefde blijven in het verarmde Vlaanderen. De eerste druk bedraagt 5.000 exemplaren van laten drukken. Van Halewyck: 'We hebben er high hopes van. Mette is min of meer een vervolg op Ule, dat nog bij Manteau is veschenen. Daar zijn er zo'n zeven- à achtduizend van verkocht. En is het natuurlijk een mooi boek.'
Met dit nieuwe boek zijn uiteraard geen 150 titels van De Bel leverbaar. Eerder een derde daarvan. Van Halewyck heeft 17 titels in druk nadat hij eerder dit jaar de voorraad van ouder werk van Manteau heeft opgekocht. Deze boeken zijn hoofdzakelijk gericht op oudere jeugd. De Bels boekjes voor beginnende en jonge lezers verschijnen al langer bij Abimo, een dochter van uitgeverij Pelckmans. De site van deze uitgeverij meldt 31 titels, waaronder de reeksen De Kriegeltjes en Spik en Spek.
En De Bel? Hij schrijft voort. Op zijn site kondigt hij alweer drie titels aan voor 2016.

Zie ook:

Geen opmerkingen: