woensdag 8 januari 2014

Jan Brokken, 'Blok. De boekhandelaar van mijn vader' (BOEK)

Iedere maandag kwam de Rotterdamse boekhandelaar Huibrecht Willem Blok bij de vader van Jan Brokken thuis. Hij kwam persoonlijk de bestelling bezorgen die de dominee van Rhoon die ochtend had geplaatst. Bleef een uurtje. Dronk koffie, daarna een neut. En ze praatten, waarover is Brokken nooit te weten gekomen.
Er is veel veranderd in meer dan een halve eeuw, denk je dan. Welke boekhandelaar heeft nu zo’n intensieve, nauwe band met een klant? Hij is druk bezig met overleven in een tijd waarin mensen minder lezen en de concurrentie met supermarkten en internet toeneemt.
Het portret dat Jan Brokken over Blok schreef, gaat niet over de veranderingen op de boekenmarkt. Het is het levensverhaal van de man, die zijn hart heeft verloren aan het boekverkopen, maar veel meer was. Een verzetsman en kampoverlevende, een barse baas voor zijn personeel, en tegelijk een gezelligheidsdier.
Ergens is die keuze jammer. Brokken schreef Blok als jubileumgeschenk van de Koninklijke Boekverkopersbond. Daarom koos hij voor een portret van de boekhandelaar die hij het beste kende. Nota bene een oud-voorzitter van de bond. Een dringende reden die dat leven de moeite van het beschrijven waard maakte, ontbreekt.
Bloks oorlogservaringen zijn spannend. Het is mooi om te lezen hoe de droom van een nieuwe boekhandel hem in Dachau overeind hield. Maar daarna leidde hij een leven als zovelen. Hij bouwde een zaak van de grond af op. Hij verloor zijn vrouw. Hij jaagde graag. Nou en?
Brokken schrijft het levendig op. Hij springt dynamisch van het ene perspectief na het andere. Maar daarmee kan hij dit boek toch niet redden.

Jan BrokkenBlok. De boekhandelaar van mijn vader (112 p.) – Atlas Contact, € 12,50
(Eerder gepubliceerd in BOEK 6, 2013)

Zie ook:

Geen opmerkingen: