woensdag 15 mei 2013

Joris van Casteren - 'Het been in de IJssel' (BOEK)


Aan Het been in de IJssel van Joris van Casteren gaat een citaat van Edgar Allan Poe vooraf. Het komt erop neer dat iedereen weleens zó verrast is door het toeval dat hij niet kan geloven dat het alleen maar toeval was. Dat wekt verwachtingen. Heeft Van Casteren iets heel bijzonders ontdekt? Dat de eigenaar van het opgedregde been bijvoorbeeld een nieuw bestaan op de Malediven heeft opgebouwd?
Helaas. Van Casteren diept uitsluitend uit wat iedereen in de krant had kunnen lezen. Eerst dat er in 2005 een onderbeen is gevonden, met de sok er nog aan. En zes jaar later dat DNA-onderzoek heeft uitgewezen wie met dat been heeft rondgelopen. Wat er precies is gebeurd en waarom, blijft ook voor Van Casteren gissen. Dat hij meer moeite doet dan andere onderzoeksinstanties maakt geen verschil.
Fascinerend is het nieuwe boek van de chroniqueur van Lelystad zeker. Het is leerzaam: hij legt uit welke instanties wat doen als er een lichaamsdeel wordt opgevist. Hoe botonderzoek ras, leeftijd en lengte van de persoon kan bepalen. En hij ontrafelt tot in detail het levensverhaal van de man van wie alleen het been ooit de krant haalde. Hij sprak iedereen die hem heeft gekend of had kunnen kennen.
De Duitser Stephan Hensel blijkt een joviale en succesvolle verkoper van zwemvesten te zijn geweest, vertellen collega’s, vrienden en familieleden. Maar hij had ook een donker randje. Hij snoof cocaïne, verdween soms en had nauwelijks bezit. Hij zou best in paniek de rivier in kunnen zijn gesprongen. Hij had ook iets onverwachters kunnen doen dan zelfmoord plegen. Maar niemand die het weet.
Het is jammer dat Van Casteren met het motto de suggestie heeft gewekt dat hij de ware toedracht heeft kunnen blootleggen. Dat ondergraaft de kracht van Het been in de IJssel, dat wel degelijk een fraai antwoord is op een vraag die iedereen zich stelt als hij een intrigerend fait divers in de krant leest.

Joris van Casteren - Het been in de IJssel (272 p.) – Prometheus, € 17,95, ISBN 978 90 446 2109 9
(Eerder gepubliceerd in BOEK 3, 2013)

Zie ook:

Geen opmerkingen: