donderdag 11 oktober 2012

Mo Yan wint Nobelprijs voor literatuur (Knack)


Mo Yan krijgt de Nobelprijs voor literatuur 2012. Dat heeft de Zweedse Academie zojuist bekend gemaakt.

De 57-jarige Chinese schrijver krijgt de prijs omdat hij ‘hallucinatoir realisme mengt met volksverhalen, geschiedenis en de actualiteit’, zei Nobelprijs-secretaris Peter Englund. Zijn werk is breed in het de grote Europese talen vertaald – ook in het Nederlands, al is dat momenteel alleen tweedehands verkrijgbaar.
De productieve auteur van klassiekers als Het rode korenveld, De Wijnrepubliek en De knoflookliederen schrijft onder het psuedoniem dat ‘niet praten’ betekent. Hij koos deze naam bij zijn debuut om zichzelf eraan te herinneren dat China te veel eerlijkheid niet op prijs stelt en hij dus niet te veel moet praten.
De boerenzoon Mo Yan werd in 1955 als Guan Moye geboren. Tijdens de culturele revolutie werkte hij in een fabriek, waarna hij in 1981 als soldaat begon te schrijven. Zijn werk is herhaaldelijk verfilmd, onder andere door Zhang Yimou, en veelvuldig bekroond. Zo won hij de Newman Prize for Chinese Literature en was hij genomineerd voor de Man Asian Literary Prize.
Zijn romans bevat veel commentaar op de sociale veranderingen in China sinds de jaren tachtig. Hij heeft zich daarbij laten beïnvloedde door Lu Xun – de Tsjechov van China – en het magisch-realisme van Gabriel García Márquez.
Het is de tweede Nobelprijs voor China na Gao Xingjian in 2000. Anders dan deze in Frankrijk levende dissident zal het regime de bekroning van Mo Yan wél toejuichen. In de aanloop naar de uitreiking speculeerde de Chinese pers eindeloos over de erkenning die het land ten deel zou vallen met deze Nobelprijs. Collega’s als Ma Jian hebben Mo Yan daarentegen in het verleden bekritiseerd voor zijn gebrek aan solidariteit.
Mo Yan stond lange tijd bovenaan de lijst favorieten bij de Bookmakers. Op het laatst was zijn quotering bij Ladbrokes 8/1. Daarmee stond hij op de vierde plaats achter Haruki Murakami, Peter Nadas en William Trevor. Die moeten allemaal weer minstens een jaar wachten. Net als Nooteboom en Nolens, die dit jaar hoge ogen gooide bij de bookmakers.
In Nederland werd Mo Yan trouw uitgegeven door Bert Bakker. Maar vermoedelijk vanwege gebrekkige verkoopcijfers is de uitgeverij daar medio jaren nul mee gestopt. Grote borsten, brede heupen werd in 2003 als laatste direct in vertaling gebracht, waarna een jaar later nog De wijnrepubliek als pocket uitkwam. Inmiddels staat Mo Yan ook niet meer in de lijst auteurs op de site van de uitgeverij vermeld.

***
Eerder vandaag gepubliceerd op Knack.be - in 19 minuten geschreven en aan de redactie gemaild. Zie ook hier voor mijn jaarlijkse poging om de uitgever op de hoogte te stellen. Net als vorig jaar, toen Tomas Tranströmer won, is me dat dit jaar niet gelukt.

Geen opmerkingen: