vrijdag 3 augustus 2012

Johan Faber - 'Wende' (BOEK)


Alles draait om de informatie
De vrouw die de jonge Peter Hemel in 1989 in beweging zet heet Wende. De val van de Muur en de ineenstorting van het communisme in hetzelfde jaar, de gebeurtenissen die centraal staan in de debuutroman van Johan Faber, wordt in het Duits die Wende genoemd.
Een roman waarin de personages zulke veelbetekenende namen hebben, lees je met scepsis. Legt de auteur het er niet te dik bovenop? Zeker als het niet blijft bij Hemel en Wende. De allemansvriend en politicus heet Lodewijk Vriend. De kille minnares van Hemel heet Tanja Staal.
In het eerste deel verdient Faber het voordeel van de twijfel. Met een aangenaam prikkelende stijl zet hij op een vlotte manier een intrigerend plot op. Als Wende na twintig jaar opnieuw in het leven van Hemel komt, wordt hij al snel onder druk gezet door haar broer Lodewijk, die inmiddels minister is.
Maar dan komt de onvermijdelijke flashback. Hoe leerde Hemel Wolf kennen, van wie Wende een kind heeft? Wat is er in 1989 gebeurd toen Hemel politieke en culturele filosofie ging studeren aan een nog altijd door marxistische theorieën gedomineerde faculteit?
Faber gebruikt een mooie vorm: de handeling wordt onderbroken met fragmenten uit een brief waarin hij op die handelingen reflecteert. Maar hij maakt twee fouten. Op de cliffhanger volgen te saaie herinneringen. En hij houdt te veel van wat nog moet komen ongewis. Dat is funest voor de interesse van de lezer.
Als Faber vervolgens de draad van het eerste deel oppakt, is te laat. Ook de ontknoping is een teleurstelling. ‘De informatie’ waar Lodewijk Vriend op jaagt, zou verklaren waarom de geschiedenis niet ophield, zoals Francis Fukuyama in 1989 betoogde, maar op 11 september 2011 doorging. Dat hij dat niet weet, drijft Lodewijk gek.


Johan FaberWende (318 p.) – Nijgh & van Ditmar, € 19,95, ISBN 978 90 388 9517 8
(Eerder gepubliceerd in BOEK 4, 2012)

Zie ook:



Geen opmerkingen: