donderdag 22 december 2011

Abdelkader Benali keert terug op tv op gunstiger tijdstip (Boekblad)


Abdelkader Benali is vanaf zondag 26 februari weer op televisie te zien met een tweede reeks van Benali Boekt. Ditmaal richt hij zich op klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Ooit maakten ze furore, hoe kijken we er nu op terug?
Anders dan vorig jaar heeft ‘Benali boekt’ een veel gunstiger tijdstip gekregen: 19.50 uur. Dat moet hogere kijkcijfers garanderen, waardoor mogelijk meer mensen na de uitzending naar de boekhandel gaan om het besproken boek te kopen. Vorig jaar trok de best bekeken uitzending – steeds vanaf 22.55 uur – 220.000 kijkers. Gemiddeld stemden 170.500 mensen op de uitzending af. Ter vergelijking: naar ‘Breingeheim’, afgelopen zondag om 19.43 uur, keken 329.000 mensen.
In tegenstelling tot vorig jaar, toen de reeks begon in april, valt de serie nu samen met de Boekenweek. De laatste uitzending is op 1 april. Dat kan betekenen dat het publiek al is afgestemd op ‘het boek’ en dus eerder geneigd is te kijken. Aan de andere kant is er dan juist al veel aandacht voor ‘het boek’ en dus wellicht sprake van een overkill die de kijkcijfers negatief beïnvloedt. En – belangrijker – de uitzending zal dan minder een extra prikkel geven de boekhandel te bezoeken.
Behalve de kijkcijfers is er nog een indicator voor het mogelijke effect van het programma in de boekhandel: de aandacht in andere media voor ‘Benali boekt’. Volgens reclamebureau Herrie, verantwoordelijk voor de free publicity voor dit tv-programma, was de mediawaarde van alle artikelen die verschenen over dit programma 1,6 miljoen euro. Ook verschenen online 338.000 artikelen.
De boeken die Benali in de nieuwe serie behandelt zijn achtereenvolgens Turks fruit van Jan Wolkers (26 feb), Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart (4 mrt), De renner van Tim Krabbé (11 mrt), De tweeling van Tessa de Loo (18 mrt), Eenzaam avontuur van Anna Blaman (25 mrt) en Herenschimmen van Bernlef (1 apr). Net als vorig jaar wordt de reeks ondersteund door een magazine voor de iPad en een Twitter-account. Nieuw is dit jaar een Facebook-account.
Voor zover bekend is ‘Benali boekt’ het enige boekenprogramma dat op korte termijn op televisie is te zien. Voor Theater van de geest, een initiatief van een aantal uitgeverijen waarvoor in mei een pilot is opgenomen, is nog altijd geen omroep gevonden, vertelt Iris de Lau van productiemaatschappij De Haaien. ‘We zijn wel in gesprek met een omroep, maar besluitvorming in televisieland gaat heel langzaam. Zeker tegenwoordig. Ook denken we over een theatertour, zonder opnames, maar ook dat is nog niet concreet. Wel is het fijn om te merken dat steeds meer uitgeverijen zich aansluiten bij de Stichting in oprichting achter Theater van de geest.’
Voor ‘Benali boekt’ maakte de schrijver in 2010 al een zesdelige serie over het literaire klimaat in een aantal Nederlandse en Vlaamse steden. De uitzendingen, ook toen laat op de avond, trokken gemiddeld 130.667 kijkers.

(Gepubliceerd op Boekblad.nl, 21 dec 2011)

Geen opmerkingen: