dinsdag 15 november 2011

Debuutroman van F. Springer verschijnt – in bewerkte vorm – alsnog (Knack)

Vijftig jaar nadat F. Springer zijn debuutroman had teruggetrokken, verschijnt Met stille trom in januari 2012 alsnog. De auteur had spijt gekregen van zijn beslissing.


Uitgeverij Querido had Met stille trom van F. Springer al in 1963 aangekondigd. De roman beschrijft de laatste stuiptrekkingen van het Nederlandse koloniale bewind in Nieuw-Guinea. Maar de auteur, die een jaar eerder was gedebuteerd met de verhalenbundel Berichten uit Hollandia, trok het boek op het laatste moment terug. Hij miste het drama van de inheemse bevolking in het 224 pagina’s tellende Met stille trom.

Op late leeftijd betreurde de vorige week onverwachts overleden auteur zijn beslissing. Nederland had Nieuw-Guinea, waar Springer zelf van 1958 tot 1962 als bestuursambtenaar werkte, net overgedragen aan Indonesië. ‘Ik had juist tóén de kans moeten grijpen om het publiek te laten weten hoe wij verbeten onze plicht tegenover de aan ons toevertrouwde Papoea’s bleven doen,’ zegt hij in de aanbiedingsbrochure van de uitgeverij.

Hoofdpersoon van de roman is de Nederlandse bestuursambtenaar Dekker die – vers ingevlogen en slecht voorbereid – de botsing meemaakt tussen de Nederlanders die de inheemse stammen op Nieuw-Guinea vernieuwing wilde brengen, en de Britse antropoloog Cabell, die juist één met de oorspronkelijke bewoners wilde worden. Tot het vertrek van de Nederlanders ‘met stille trom’ hier een einde aan maakt.

Springer heeft tot aan zijn dood gewerkt aan een bewerking van Met stille trom. Zijn redacteur Patricia de Groot van Querido weet nog niet hoe ingrijpend die is. ‘Ik heb alleen de versie uit 1963 gelezen. Hij was nog bezig met de bewerking, hij was tot aan de laatste twee hoofdstukken gekomen. Ik weet niet of het om kleine correcties gaat of grote ingrepen.’

Anders dan Met stille trom publiceerde Springer in de jaren zestig wel andere boeken over Nieuw-Guinea. Behalve zijn debuut zijn dat de novelle Schimmen rond de Parula en de roman De gladde paal van de macht. Daarna situeerde hij zijn werk in de andere landen waar hij als diplomaat werkte. Tot zijn laatste roman Quadriga (2010), dat het einde van zijn laatste standplaats Oost-Duitsland beschrijft.

Tegelijk met Springers debuutroman in januari 2012 publiceert de uitgeverij Vindplaatsen. De Indische jaren van F. Springer van Liesbeth Dolk. In deze biografische studie beschrijft de neerlandica de jeugd van Springer: van zijn geboorte in 1932 in Batavia, de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië, zijn jaren in de Japanse kampen, tot zijn repatriëring in 1946.


(Gepubliceerd in Knack, 14 november 2011)

Geen opmerkingen: